Ελ. Λαΐτσου: «Τα έργα μας, παρακαταθήκη για τον τόπο»

on 16 Νοεμβρίου 2015

Με αφορμή δηλώσεις τοπικών παραγόντων της δημοτικής αρχής Ρήγα Φεραίου την προηγούμενη εβδομάδα στα ΜΜΕ, μέσω των οποίων επιχειρήθηκε η οικειοποίηση από πλευράς της σημερινής δημοτικής αρχής έργων, τα οποία υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικής μας δημαρχιακής θητείας, δηλώνουμε τα εξής:

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε όλο και πιο έντονα μια συστηματική προσπάθεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής να εμφανίζει ως δικά της έργα, αυτά που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από εμάς, καθώς στους 15 μήνες απραξίας και διάλυσης που κατάφεραν να φέρουν στο Δήμο, δεν έχουν τίποτα άλλο να επιδείξουν.

Εμείς όμως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτό το γαϊτανάκι ψεύδους, πολιτικής αναξιοπρέπειας και ανηθικότητας. Και θα παρεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνεπώς, προς αποκατάσταση της αλήθειας των όσων ακούστηκαν, διευκρινίζουμε τα εξής:

  1. Σε ότι αφορά την ύδρευση του Στεφανοβικείου

Η δική μας δημοτική αρχή έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε το Στεφανοβίκειο εδώ και τριάντα χρόνια, σχεδιάζοντας για πρώτη φορά και υλοποιώντας με χρήματα που εμείς εξασφαλίσαμε από το ΕΣΠΑ, το έργο του αγωγού ύδρευσης μήκους 9 χιλιομέτρων από την περιοχή «Σαριγκιόλ».

Το έργο ήταν σε εξέλιξη και είχαν απομείνει 150 μέτρα για να ολοκληρωθεί, όταν ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή η οποία μάλιστα, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, δεν έχει ψηφίσει θετικά καμιά απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το έργο προσπαθώντας και να το σαμποτάρει, παίζοντας τα παιχνίδια κάποιων λιγοστών παραγόντων της περιοχής του Στεφανοβικείου.

Τελικά, όχι μόνο αποδέχτηκε το έργο, αλλά καθυστέρησε και να το υλοποιήσει, αφού έκανε έναν ολόκληρο χρόνο για να κατασκευάσει 150 μέτρα. Επιπλέον, αντί να ολοκληρώσει την ανόρυξη της νέας γεώτρησης στη θέση «Εικοσάρια» που ήταν ήδη δημοπρατημένη από εμάς και θα έδινε μόνιμη λύση στο ζήτημα, προτίμησε να μισθώσει τη γεώτρηση δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, γεγονός που αποτελεί σκάνδαλο και οικονομική ζημιά για τον δήμο.

  1. Η σύνδεση της νέας δεξαμενής του Βελεστίνου υλοποιήθηκε στη δική μας θητεία.

Ειδικότερα, κατασκευάστηκε αγωγός κόστους 12.700 ευρώ για τη σύνδεση της νέας δεξαμενής με το δίκτυο ύδρευσης και επιπλέον έγινε ο καθαρισμός της με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού (Απόφαση 2/2014 ΔΣ ΔΕΥΑΡΦ και Απόφαση 255/2014 Προέδρου ΔΕΥΑΡΦ ).

Τον Αύγουστο του 2014 που είχε ολοκληρωθεί το έργο, υπολειπόταν μόνο η σύνδεση μιας βάνας-ρυθμιστή πίεσης που είχε ήδη παραγγελθεί, αλλά δεν ήταν ετοιμοπαράδοτη εκείνο το διάστημα. Με δόλιο τρόπο δεν έγινε η πλήρωση (το γέμισμα) της δεξαμενής εδώ και ένα χρόνο προκειμένου να οικειοποιηθούν το έργο και να το παρουσιάσουν ως δικό τους μόνο και μόνο, άκουσον-άκουσον, επειδή κατάφεραν να συνδέσουν μια βάνα.

  1. Ενεργοποίηση της υδρευτικής γεώτρησης στη θέση «Παλιάμπελα» Καναλίων:

Η γεώτρηση αυτή κατασκευάστηκε από τον Δήμο Κάρλας και από το 2007 δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί και να ηλεκτροδοτηθεί, επειδή διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι είχε κατασκευαστεί σε περιοχή NATURA. Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιηθήκαμε για το ζήτημα και μετά από παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και αφού εκπονήσαμε τις απαραίτητες υδρογεωλογικές μελέτες, καταφέραμε την άνοιξη του 2014 να εξασφαλίσουμε την άδεια της γεώτρησης.

Το μόνο που απέμενε ήταν η σύνδεσή της με ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μετά τις εκλογές, η σημερινή δημοτική αρχή , αδιαφορώντας για το καλό της τοπικής κοινωνίας, έκανε προσφυγές, προκειμένου να μπλοκάρει την πληρωμή της σύνδεσης με τη ΔΕΗ και κατ’ επέκταση τη λειτουργία της γεώτρησης. Ο στόχος της ήταν προφανής, δηλαδή να εμφανίσει την ενεργοποίηση της γεώτρησης ως δικό της έργο.

Το γεγονός ότι ενεργοποίησε την γεώτρηση ένα ολόκληρο χρόνο μετά, αφήνοντας τα Κανάλια στο κενό, αποδεικνύει τη διάθεσή της να οικειοποιηθεί μια παρέμβαση η οποία βέβαια έγινε από εμάς. Επιπλέον δείχνει και το ποιόν της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία μπροστά στο δικό της μικροπολιτικό όφελος, βάζει σε δεύτερη μοίρα ένα ολόκληρο χωριό. Εμείς ήδη από τον περασμένο Ιούνιο είχαμε επισημάνει με ανακοίνωσή μας στην τοπική κοινότητα Καναλίων την εσκεμμένη αυτή καθυστέρηση.

  1. Αντικατάσταση του σωλήνων αμιάντου στο Μ.Περιβολάκι.

Ένα έργο που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στη δική μας θητεία, την άνοιξη του 2014, με ιδίους πόρους που εξασφαλίσαμε, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, από τη ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου. Το έργο προέβλεπε την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού αμιάντου μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, ενώ τους επόμενους μήνες έγιναν εργασίες για τη διασύνδεση των κατοικιών στον νέο αγωγό. Στο τέλος Αυγούστου του 2014 υπολειπόταν μόνο η σύνδεση κάποιων παροχών που είχαν απομείνει.

  1. Ανάπλαση της πλατείας δίπλα στο Στάδιο Βελεστίνου:

Η μελέτη του έργου άρχισε τον Νοέμβριο του 2011. Υποβλήθηκε το 2013 για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο, όταν άνοιξε σχετική πρόσκληση και μετά από επιτυχή  αξιολόγηση που λάβαμε λίγους μήνες μετά, δόθηκε το Δεκέμβριο του 2014 στο Δήμο το «πράσινο φως»  για την κατασκευή της.

 Επομένως, αν εμείς δεν είχαμε ετοιμάσει τη μελέτη και δεν είχαμε υποβάλλει τον ώριμο φάκελο στο κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε να γίνει το έργο.

  1. Μουσείο Ρήγα Βελεστινλή (δίπλα στην Υπέρεια Κρήνη):

Σεβόμενοι την προσωπικότητα του μεγάλου εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή, σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε στις αρχές του 2013 την κατασκευή ενός Μουσείου με εξασφαλισμένους πόρους από το ΕΣΠΑ,  που θα είναι αφιερωμένο στον μεγάλο εθνεγέρτη, καθώς στο Βελεστίνο μέχρι τότε δεν υπήρχε κανένας χώρος που να είναι επισκέψιμος και να παρέχει πληροφορίες και υλικό για το έργο του. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμιά αξιοποίηση από τη σημερινή δημοτική αρχή, παρόλο που το μόνο που υπολειπόταν να γίνει ήταν η τοποθέτηση του εξοπλισμού. Και μάλιστα με χρήματα που εμείς έχουμε εξασφαλίσει ήδη από το ΕΣΠΑ.

  1. Επαγγελματικό Λύκειο Βελεστίνου: Επί των ημερών μας σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε η ανέγερση ενός υπερσύγχρονου νέου διδακτηρίου με κονδύλια του ΕΣΠΑ (προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ), το οποίο έχει ευρωπαϊκές προδιαγραφές και θα χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς σκοπούς. Μάλιστα το ΕΠΑΛ Βελεστίνου ήταν το μοναδικό διδακτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μαγνησία που ξεκίνησε να ανεγείρεται στην περίοδο 2010-2014 και πλέον ολοκληρώνεται.
  2. Ύδρευση Κεραμιδίου: Κατά τη διάρκεια της δικής μας δημαρχιακής θητείας πετύχαμε τη χρηματοδότηση του έργου και ξεκινήσαμε την αντικατάσταση του παλιού δικτύου με ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης στην Κοινότητα Κεραμιδίου, που θα εξασφαλίζει ασφαλές και επαρκές πόσιμο νερό. Τέτοια παρέμβαση στην περιοχή είχε να γίνει δεκαετίες.

 

Τα παραπάνω έργα είναι μερικά μόνο από το σύνολο των έργων και των παρεμβάσεων που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την πολύ σύντομη περίοδο δημοτικής θητείας 2011-2014 και τα οποία απέφεραν στην τοπική κοινωνία 30.000.000 ευρώ. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το Σκοπευτήριο Ριζομύλου, το Μουσείο Ριζομύλου (Leader), το Μουσείο Στεφανοβικείου (Leader), πλατεία Περιβλέπτου, πλατεία Ρολογιού Βελεστίνου, αναστήλωση Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Καναλίων, ανάπλαση της Υπέρειας Κρήνης, Τρανή Βρύση Κεραμιδίου, Περιφερειακό Ιατρείο Καναλίων, Περιφερειακός Στεφανοβικείου, ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE για το κιρκινέζι και άλλα.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο μάλιστα που επίσης η κρίση ήταν βαθιά, με μεγάλες περικοπές κρατικών δαπανών και μείωση προσωπικού, αλλά δουλέψαμε ουσιαστικά, με ομαδικό πνεύμα για την πρόοδο του τόπου νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά, χωρίς να λάβουμε δάνειο ούτε ένα ευρώ και χωρίς να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, όπως έκανε η σημερινή δημοτική αρχή.

Και δεν θα αφήσουμε κανέναν να καπηλευτεί την προσπάθεια και το έργο μας, πόσο περισσότερο από τοπικούς παράγοντες που μέρα με την ημέρα αποδεικνύονται όλο πιο ανίκανοι να διαχειριστούν τις τύχες του Δήμου.